Otpočelo prikupljanje istorijskog farmaceutskog otpada iz državnih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji

Posle nekoliko meseci pripreme, kompanija Kemis d.o.o. iz Valjeva započela je sa realizacijom projekta koji finansira Evropska unija za prikupljanje ukupno 300 tona farmaceutskog otpada iz državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji odabrala je na tenderu kompaniju Kemis d.o.o. iz Valjeva za prikupljanje do 300 tona farmaceutskog otpada iz državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ugovor se sprovodi u periodu od marta 2012. godine do septembra 2013. godine.
U okviru realizacije ovog ugovora kompanija Kemis d.o.o. je pre svega zadužena prikupljanje, pakovanje ili prepakivanje farmaceutskog otpada iz zdravstvenih ustanova, u kojima se ovaj otpad nalazi skladišten decenijama, a potom i za izvoz tako prikupljenog farmaceutskog otpada u Austriju, na spaljivanje u insineratorima. Ocekuje se da ce proces pakovanja ovog otpada i pripreme za izvoz trajati 12 meseci, dok se takode ocekuje da izvoz otpada otpocne krajem godine, kao i da isti bude završen do kraja relaizacije ugovora. S obzirom da je celokupna aktivnost finansirana od strane Evropske unije, prva aktivnost koja se ocekuje od zdravstvenih ustanova je odobrenje pristupa kompaniji Kemis skladištima lekova sa isteklim rokom u okviru zdravstvenih ustanova. Realizacija ovog projekta predstavlja veliko unapredenje stanja životne sredine pre svega u neposrednom okruženju zdravstvenih ustanova. Ovaj projekat podržava Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kao i Uprava za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.