Sastanak sa direktorima i predstavnicima zdravstvenih ustanova

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Projekat Evropske unije, “Tehnička podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji”, održao je 5. juna 2013. godine sastanak sa direktorima i predstavnicima zdravstvenih ustanova iz nekoliko upravnih okruga u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.
U toku trajanja sastanka, prof.dr Berislav Vekić, pomoćnik ministra zdravlja je u sektoru za evorpske integracije i međunarodnu saradnju je govorio o organizaciji i unapređenju upravljanja medicinskim otpadom. Učesnike skupa je pozdravio i prim. dr.sci. med. Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i istakao da je tekući projekat, koji će uskoro biti završen, veoma uspešno sproveden i prihvaćen od strane zdravstvenih ustanova i da se istoremeno u sistemu zdravstvene zaštite i institucijama radi na obezbeđivanju održivost postignutih rezultata.

Posle uvodnog izlaganja prof. dr Berislava Vekica, u kome je govorio o opremljenosti i raspoloživim kapacitetima za postupanje sa infektivnim otpadom u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kao i o zakonskoj regulativi za ovu oblast, svoja izlaganja su izneli i strucnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, iz Holandije i Velike Britanije, ing. Jan Gerit Tesink, rukovodilac projekta i Kreg Cendler, ekspert za upravljanje otpadom. Kraci izveštaj iz poseta zdravstvenim ustanovama u vezi sa postupanjem sa medicinskim otpadom, iznela je nacionalni koordinator projekta, prim. dr Verica Jovanovic.

Direktori i predstavnici zdravstvenih ustanova državnog sektora iz Beogradskog, Branicevskog, Podunavskog i Macvanskog okruga su aktivnim ucešcem u diskusiji približili aktuelene potrebe zdravstvenih ustanova u ovoj oblasti i istakli, da se u okviru svakodnevnog rada zdravstvenih ustanova proces postupanja sa infektivnim otpadom uglavnom sprovodi u skladu sa propisima Republike Srbije, ali da ipak postoje otežavajuce okolnosti, koje su obicno povezane sa nedostatkom finansijskih sredstava.

Današnji sastanak je održan na svetski dan zaštite životne sredine, koji je ustanovila Generalna Skupština Ujedinjenih nacija još 1972. godine, a koji se obeležava svake godine širom sveta, svakog 5. juna.

Profesor dr Berislav Vekic je istakao, kao predsedavajuci upravnog odbora projekta “Tehnicka podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji” koji finansira Evropska unija, da su upravo ovakvi sastanci sa rukovodiocima ustanova potrebni, zato ih i organizuje na ovakav nacin, kako bismo timski doprineli odabiru najprimenljivijih rešenja za naše uslove, kada je u pitanju održivost i funkcionisanje sistema upravljanja medicinskim otpadom. Ukupno 82 ustanove u Srbiji raspolažu autoklavima za tretman infektivnog otpada i prema opremljenim ustanovama bice usmeravane ostale ustanove iz mreže državnih zdravstvenih ustanova, koje ne poseduju sopstvene kapacitete za tretman, naveo je prof. dr Berislav Vekic. Trudicemo se da korišcenje kapaciteta u autoklavima, u operativnom smislu bude ravnomerno u svim opremljenim zdravstvenim ustanovama, kao i da dostupnost tih kapaciteta bude ujednacena za sve zdravstvene ustanove bez opreme za ovu namenu. Sastanci sa direktorima i predstavnicima zdravstvenih ustanova u organizaciji i realizaciji tima projekta tehnicke pomoci, održani su 4. juna 2013. u Novom Sadu, 21. Maja u Kragujevcu i 23. maja u Domu zdravlja u Nišu.